Πηγές Πληροφόρησης Ανοικτής Πρόσβασης

Πληροφορίες και σύνδεσμοι για πηγές πληροφόρησης ανοικτής πρόσβασης από όπου μπορείτε να αναζητήσετε και ανακτήσετε υλικό για την δημιουργία των ανοικτών μαθημάτων σας.

Κατηγορίες Πηγών

Μουσειακά Εκθέματα - Έργα Τέχνης - Αρχαιολογικά Μνημεία

Εικόνες - ClipArt

Μουσική

Θετικές Επιστήμες

Διαθεματικά


Μουσειακά Εκθέματα – Έργα Τέχνης – Αρχαιολογικά Μνημεία

Europeana (http://www.europeana.eu)

Η Europeana είναι η έμπιστη πηγή πολιτιστικής κληρονομιάς που έρχεται σε σας από το Ίδρυμα Europeana και ένα μεγάλο αριθμό Ευρωπαϊκών πολιτιστικών ιδρυμάτων, έργων και συνεργατών. Ιδέες και έμπνευση εμπεριέχονται σε εκατομμύρια τεκμήρια στη Europeana. Αυτά τα αντικείμενα περιλαμβάνουν:

  • Εικόνες - πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες και εικόνες μουσειακών αντικειμένων
  • Κείμενα - βιβλία, εφημερίδες, επιστολές, ημερολόγια και αρχειακά έγγραφα
  • Ήχοι - μουσική και προφορικός λόγος από κυλίνδρους, ταινίες, δίσκους και ραδιοφωνικές εκπομπές
  • Βίντεο - ταινίες, επίκαιρα και τηλεοπτικές εκπομπές.

Όροι Χρήσης

Αυτό το υλικό παρέχεται στη Europeana από μεγάλο αριθμό συνεργαζόμενων ιδρυμάτων και οργανισμών. Η Europeana προσπαθεί να καταστήσει διαθέσιμες όλες τις πηγές αυτού του δικτυακού τόπου για επαναχρησιμοποίηση. Εξαιτίας αυτού, όλα τα μεταδεδομένα (πληροφορίες κειμένου για ψηφιοποιημένη πολιτιστική κληρονομιά) στον ιστότοπο δημοσιεύονται χωρίς περιορισμούς για επαναχρησιμοποίηση. Το υπόλοιπο υλικό, όπως προεπισκοπήσεις σε ψηφιοποιημένη πολιτιστική κληρονομιά, σηματοδοτείται με σαφήνεια με δηλώσεις για πνευματικά δικαιώματα που υποδεικνύουν αν και κάτω από ποιές συνθήκες μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.

 

Gallica (http://gallica.bnf.fr/)

Το ψηφιακό αποθετήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας περιέχει πάνω από 2 εκατομμύρια αρχεία τα οποία περιλαμβάνουν βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα, εικόνες, περιοδικά, παρτιτούρες, αρχεία ήχου κ.λ.π.

Όροι Χρήσης

Τα περισσότερα αρχεία της Gallica είναι κοινό κτήμα (public domain) συνεπώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς ως έχουν. Υπάρχουν όμως και αρχεία που τα πνευματικά δικαιώματα τα κρατά ο φορέας που παραχώρησε το έργο στη Gallica. Αυτά τα στοιχεία είναι εμφανή στην λεπτομερή περιγραφή του κάθε τεκμηρίου.

 

The Walters Art Museum (http://art.thewalters.org/)     

Εδώ, μπορείτε να βρείτε χιλιάδες έργα τέχνης, από όλο τον κόσμο και σε βάθος αιώνων. Η βάση περιλαμβάνει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα έργα τέχνης αλλά και ενδιαφέρουσες ιστορίες συντήρησης και έκθεσης. Μπορείτε να κατεβάστε υψηλής ποιότητας ψηφιακές εικόνες, να αναζητήσετε εκθέματα και να δημιουργήσετε μια συλλογή έργων τέχνης online. Το έργο χρηματοδοτείται εν μέρει από το Εθνικό Κληροδότημα για τις Τέχνες (National Endowment for the Arts).

Όροι Χρήσης

Όλες οι φωτογραφίες των έργων τέχνης που ευρετηριάζονται στο site είναι κοινό κτήμα λόγω των χρόνων που έχουν παρέλθει. Οι φωτογραφίες των δισδιάστατων αντικειμένων είναι επίσης κοινό κτήμα. Οι φωτογραφίες των τρισδιάστατων αντικειμένων και όλες οι περιγραφές έχουν κυκλοφορήσει υπό την Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported License και την άδεια ελεύθερης τεκμηρίωσης GNU.

Είστε ελεύθεροι να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε τις εικόνες και τις περιγραφές αυτής της ιστοσελίδας κάτω από τις άδειες που αναφέρονται παραπάνω, αλλά αν επιθυμείτε ψηφιακές εικόνες σε μεγαλύτερη ανάλυση, για εκπαιδευτικούς ή εμπορικούς σκοπούς, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία φωτογράφισης.

 

The Ancient City of Athens (http://www.stoa.org/athens/)

Η Αρχαία πόλη της Αθήνας είναι ένα φωτογραφικό αρχείο όλων των Αρχαιολογικών Μνημείων που βρίσκονται στην Αθήνα. Αναπτύχθηκε από δύο καθηγητές της Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ως πηγή πληροφοριών για τους φοιτητές Αρχαιολογίας και Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου.

Όροι Χρήσης

Όλες οι φωτογραφίες που ευρετηριάζονται στο site υπόκεινται σε άδεια Creative Commons σύμφωνα με την οποία μπορείτε να τις δημοσιεύσετε με τους όρους της Αναφοράς, Μη Εμπορικής Χρήσης και Παρόμοιας Διανομής.

 

Smart History (http://smarthistory.khanacademy.org/)

To Smart History είναι ένας δικτυακός τόπος που πραγματεύεται την Ιστορία της Τέχνης από τα Αρχαία Χρόνια έως σήμερα. Μέσα από Βίντεο, εικόνες, περιγραφές έργων τέχνης, συγκρίσεις και animations ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει υλικό και τεκμήρια από πολλά περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά έργα τέχνης.

Όροι Χρήσης

Το υλικό που ευρετηριάζεται στο site υπόκειται σε άδεια Creative Commons σύμφωνα με την οποία μπορείτε να τις δημοσιεύσετε με τους όρους της Αναφοράς, Μη Εμπορικής Χρήσης και Παρόμοιας Διανομής.

 

Εικόνες - ClipArt

Flickr (http://www.flickr.com/)

Το Flickr φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη βάση διαχείρισης και διάχυσης φωτογραφιών. Εδώ, όλα τα μέλη της κοινότητας του Flickr μπορούν να ανεβάζουν τις δημιουργίες τους και να τις μοιράζονται με τους δικούς τους όρους.

Όροι Χρήσης

Στο flickr οι δημιουργοί είναι αυτοί που ορίζουν τον τρόπο χρήσης του υλικού που δημοσιεύουν. Κάθε φωτογραφία προστατεύεται μέσω αδειών χρήσης των Creative Commons αφήνοντας αλλού περισσότερα και αλλού λιγότερα περιθώρια για αναδιανομή, εμπορική διανομή ή απλή αναφορά. Στο μενού που βρίσκεται δεξιά από τη φωτογραφία φαίνονται ξεκάθαρα οι όροι χρήσης που ο δημιουργός έχει επιλέξει.
 

Η Fotopedia είναι η πρώτη συνεργατική φωτογραφική εγκυκλοπαίδεια. Κάθε μέλος μπορεί να συνεισφέρει ανεβάζοντας άρθρα, ανεβάζοντας φωτογραφίες για να εικονογραφήσει άρθρα της Wikipedia ή/και βαθμολογώντας την ποιότητα και τη σχετικότητα των φωτογραφιών που έχουν ανεβάσει άλλοι.

Όροι Χρήσης

Στη Fotopedia όλες οι φωτογραφίες υπόκεινται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση τους είναι ελεύθερη με τους περιορισμούς που ορίζει η κάθε άδεια. Σε κάθε φωτογραφία αναγράφεται η άδεια χρήσης καθώς και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτήν σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τη χρησιμοποιήσει.

 

Open ClipArt (http://openclipart.org/)

Το πρόγραμμα του Open Clipart Library περιλαμβάνει cliparts που δημιουργούνται από τους χρήστες του και δημοσιεύονται ελεύθερα προς χρήση.

Όροι Χρήσης

Τα Cliparts που δημοσιεύονται υπόκεινται στην άδεια CC0 Public Domain Dedication. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες έχουν αποποιηθεί των δικαιωμάτων τους επί του υλικού το οποίο είναι εντελώς ελεύθερο για χρήση από το οποιονδήποτε επιθυμεί.

 

Pixabay (http://pixabay.com/)

Οι ιδρυτές του pixabay, αφού εντόπισαν πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το να βρει κανείς ποιοτικές φωτογραφίες χωρίς περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων, δημιούργησαν τη βάση αυτή. Το pixabay λοιπόν είναι ένα αποθετήριο φωτογραφιών που υπόκεινται στην άδεια CC0 Public Domain Dedication.

Όροι Χρήσης

Οι όροι χρήσης του pixabay είναι σαν αυτούς του clipart. Οι καλλιτέχνες έχουν αποποιηθεί των δικαιωμάτων τους, παραχωρώντας  τα έργα τους στο public domain, δηλαδή ελεύθερα προς χρήση χωρίς περιορισμούς.

 

MorgueFile (http://www.morguefile.com/)

Ακόμα ένα ψηφιακό αρχείο με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, ιδανικό για σχεδιαστές ιστοσελίδων και ανάλογες δουλειές με απαιτήσεις στην ποιότητα των φωτογραφιών.

Όροι Χρήσης

Οι περισσότερες φωτογραφίες του morguefile είναι δωρεάν προς χρήση με κάποια προεργασία. Δηλαδή στις περισσότερες φωτογραφίες θα πρέπει ο χρήστης να παρέμβει και να μην τις χρησιμοποιήσει ακριβώς ως έχουν. Η παρέμβαση αυτή δεν καθορίζεται, θα μπορούσε να είναι στο χρώμα, σε μία λεζάντα, στο μέγεθος ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν και φωτογραφίες που υπόκεινται σε περιορισμούς συνεπώς θα πρέπει κάθε χρήστης να εξετάζει κάθε φορά τι μπορεί να κάνει και τι όχι.

 

Μουσική

Jamendo (http://www.jamendo.com/)

Το Jamendo αποτελεί μία πλατφόρμα διαχείρισης και διάθεσης μουσικής. Στο Jamendo οι καλλιτέχνες μπορούν να ανεβάσουν υλικό του οποίου είναι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων και οι υπόλοιποι χρήστες να το ακούσουν ή να το χρησιμοποιήσουν με τον τρόπο που τους επιτρέπετε και επιθυμούν.

Όροι Χρήσης

Το υλικό που ανεβαίνει στο Jamendo υπόκειται σε άδειες Creative Commons. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το υλικό αυτό θα πρέπει αφού ελέγξουν το είδος της άδειας που έχει επιλέξει ο καλλιτέχνης να συμμορφωθούν χρησιμοποιώντας το με τον τρόπο που υποδεικνύει η κάθε άδεια.

 

Θετικές Επιστήμες

Mathcentre (http://www.mathcentre.ac.uk/)

Το Mathcentre περιλαμβάνει υλικό στον ευρύτερο τομέα των Μαθηματικών, χρήσιμο για κάποιον που χτίζει κάποιο διαδικτυακό μάθημα. Οι σύνδεσμοι που περιλαμβάνονται είναι κατηγοριοποιημένοι ανά μάθημα, θέμα, τύπο υλικού ή λέξεις κλειδιά ενώ η βάση δημιουργήθηκε από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας και αργότερα έλαβε χρηματοδότηση από το JISC.

Όροι Χρήσης

Το υλικό που περιέχεται στη βάση υπόκειται σε άδειες Creative Commons συνεπώς είναι ελεύθερο προς χρήση για εκπαιδευτικούς και άλλους σκοπούς με απλή υποχρέωση την αναφορά της πηγής.

 

Scitable (http://www.nature.com/scitable)

Το Scitable είναι μια ελεύθερη επιστημονική βιβλιοθήκη και ένα προσωπικό μαθησιακό εργαλείο που παρέχεται από το Εκδοτικό Όμιλο του Nature. Το Scitable προς το παρόν επικεντρώνεται στη βιολογία και τη γενετική περιλαμβάνοντας θέματα εξέλιξης, έκφρασης γονιδίων κ.λ.π..Το Scitable επίσης παρέχει πηγές για τους επιστήμονες, και συμβουλές για την επιστημονική επικοινωνία.

Όροι Χρήσης

Παρά το γεγονός ότι η βάση είναι ελεύθερη και μπορείτε να κατεβάσετε και να επαναχρησιμοποιήσετε το υλικό που ευρετηριάζεται το υλικό αυτό είναι προστατευμένο με copyright. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναφέρεται σε ότι χρησιμοποιήσετε το © Nature Education.

 

NASA (http://open.nasa.gov/)

Σε αυτό το site μπορείτε να βρείτε δωρεάν φωτογραφίες από το διάστημα με την έγκυρη υπογραφή της NASA. Οι φωτογραφίες αυτές όπως και οποιοδήποτε άλλο δωρεάν πολυμεσικό υλικό μπορεί να αναζητηθεί από το site: http://data.nasa.gov/nasa-image-exchange/

Όροι Χρήσης

Το Open Nasa είναι ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στα δεδομένα της. Η χρήση του τεράστιου όγκου δεδομένων που φιλοξενεί είναι ελεύθερη και απεριόριστη εκτός από περιπτώσεις που αναγράφεται κάτι διαφορετικό. Χωρισμένα σε 9 κατηγορίες έχουν στόχο να μεγαλώσουν τη γνώση μας για το σύμπαν που μας περιβάλλει.

 

Διαθεματικά

OpenTapestry (http://www.opentapestry.com/courses)

Διαδικτυακά μαθήματα (video, πειράματα, σημειώσεις) σε όλες τις επιστήμες. Σκοπό έχει να βοηθήσει όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία να βρουν και να χρησιμοποιήσουν εκπαιδευτικό υλικό προς όφελος των εκπαιδευόμενων. Με μια απλή εγγραφή, κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει τη δική του «ταπετσαρία» από υλικό που τον ενδιαφέρει αλλά και να ανεβάσει το δικό του εκπαιδευτικό υλικό ώστε να χρησιμοποιηθεί από άλλους.

Όροι Χρήσης

Με μόνη υποχρέωση την αναφορά της πηγής, όλο το υλικό που βρίσκεται στο openTapestry είναι ανοικτό και ελεύθερο για χρήση. Το OpenTapestry δεν εγγυάται για την εγκυρότητα και την ορθότητα του περιεχομένου.

 

National Digital Learning Resources (http://www.ndlr.ie/)

Το NDLR είναι μία συνεργατική κοινότητα ακαδημαϊκών με βάση την Ιρλανδία που στόχο έχει να αποτελέσει μία βάση ανάπτυξης και επικοινωνίας ψηφιακών εκπαιδευτικών πηγών και να προωθήσει έναν καινούργιο τρόπο online εκπαίδευσης και μάθησης. Η υπηρεσία είναι ελεύθερη.

Όροι Χρήσης

Η χρήση του υλικό που περιέχεται στη βάση είναι ελεύθερη. Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αναφορά στην πηγή.

 

OER Commons (http://www.oercommons.org/)

Τα Open Educational Resources (OER) περιλαμβάνουν εκπαιδευτικό και μαθησιακό υλικό ελεύθερο προς χρήση τόσο για τους εκπαιδευτές όσο και για τους εκπαιδευόμενους. Η δημιουργία και η χρήση του OER υποδηλώνει μία στροφή στην εκπαίδευση που υποστηρίζει τη διάχυση της γνώσης και την αυτοδιδασκαλία. Το ελεύθερο, ανοικτό περιεχόμενο δεν αποτελεί μόνο ένα νέο οικονομικό μοντέλο στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και έναν μοναδικό τρόπο διάχυσης και διαμοιρασμού της γνώσης που υποστηρίζει το μαθητοκεντρικό εκπαιδευτικό μοντέλο.

Όροι Χρήσης

Το υλικό που περιέχεται στη βάση, αν δεν προσδιορίζεται διαφορετικά, προσφέρεται για ελεύθερη χρήση υπό την άδεια Creative Commons Αναφορά – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή (BY – NC – SA).

 

DOAJ – Directory of Open Access Journals (http://www.doaj.org/)

Η μεγαλύτερη βάση ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών ανοικτής πρόσβασης. 120 χώρες από όλον τον κόσμο ευρετηριάζουν 9888 περιοδικά που εκδίδουν υπό το καθεστώς της ανοικτής πρόσβασης. Ανάμεσα σε αυτούς και πρωτοβουλίες γνωστών σημαντικών εκδοτών όπως ο Springer ή η BioMed Central.

Όροι Χρήσης

Τα τεκμήρια – άρθρα που παρέχονται μέσω του DOAJ είναι ανοικτής πρόσβασης και δίνονται με άδειες χρήσης Creative Commons. Προσοχή στις διαφορετικές άδειες από τις οποίες απορρέουν και συγκεκριμένα δικαιώματα/υποχρεώσεις για τον χρήστη.

 

Google Historic Moments (http://www.google.com/culturalinstitute/project/historic-moments)

Η Google καινοτομεί για μία ακόμα φορά. Σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως η πτώση του τείχους του Βερολίνου, η απόβαση στη Νορμανδία, το Απαρτχάιντ, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, παρουσιάζονται σε αυτή τη σελίδα με τη μορφή μουσειακών εκθεμάτων συνοδευόμενα από ντοκουμέντα, φωτογραφίες, video και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ρίξει φώς στα γεγονότα.

Όροι Χρήσης

Το υλικό που εντάσσεται στο Google εν γένει είναι ελεύθερο για χρήση με βάση το αγγλοσαξονικό fair use, δηλαδή η χρήση του να εμπίπτει στους σκοπούς και να έχει λάβει υπόψη του και το ηθικό δικαίωμα του κατόχου/δημιουργού. Είναι σκόπιμο όμως να εξετάζονται οι όροι χρήσης κατά περίπτωση ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα.

 

The Khan Academy (https://www.khanacademy.org/)

Άλλη μία ιστοσελίδα με εκπαιδευτικό υλικό από διάφορα θεματικά πεδία. Βίντεο, animations, ομιλίες και διαδικτυακά μαθήματα βρίσκονται όλα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν από καθηγητές, φοιτητές ή ακόμα και μαθητές. Κάνοντας προσωπική εγγραφή, το σύστημα παρακολουθεί την πρόοδο σας και σας ενημερώνει για στατιστικά και αποτελέσματα εξετάσεων/ασκήσεων που κάνετε. Σημαντικό ότι η ιστοσελίδα περιέχει και περιεχόμενο μεταφρασμένο στα Ελληνικά!

Όροι Χρήσης

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι δημιουργοί του Khan Academy, «όλες οι πηγές που περιέχονται στην ιστοσελίδα είναι διαθέσιμες σε όλους. Δεν έχει σημασία αν είσαι μαθητής, καθηγητής, φοιτητής, διευθυντής, ενήλικος που γυρίζει στην τάξη μετά από 20 χρόνια, ή ακόμα ένας φιλικός εξωγήινος που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη Βιολογία του πλανήτη Γή». Πιο συγκεκριμένα το υλικό παρέχεται υπό την άδεια Creative Commons.